Navigácia

  • MAMA WELLNESS

    Naše mamky si užívali Wellness pobyt, ktorý  pre nich pripravili ich deti, ako pozdrav k ich sviatku.

    Procedúry :

    - líčenie,masáž rúk, masáž nôh, kadernícke služby, škrabanie chrbátika, tetovacie štúdio.

      Spolu sme strávili krásne popoludnie.

     

  • Príroda v mozaike

    V rámci projektu "Poďme spolu do knižnice 5" sa žiaci ŠKD zúčastnili na výtvarnej tvorivej dielni, kde vytvárali mozaiku zvieratiek. Vďaka lektorke Veronike Grominovej vytvorili krásne obrázky, ktoré budú skrášľovať interiér našej školy.

    Ďakujeme.

  • Spoznávajme a učme sa s IKT

    Dnes 27.4. žiaci ŠKD prežili ďalšie krásne popoludnie .Spolu s lektorom Mgr.J.Godom spoznávali a učili sa prostredníctvom workshopu ako efektívne využívať sociálne siete, mobilný telefón, smartfón, notebook a rôzne telefonické a komunikačné technológie. Ďakujeme za obohatenie našich vedomostí.

  • Lesná škôlka - zážitkové učenie

    Dňa 21.4.2023 v areáli školy sa mali možnosť naši žiaci oboznámiť so životom v lese, so sokoliarstvom a vybudovať si vzťah k prírode. Na workshop boli prinesené dravce, s ktorými sa žiaci oboznámili. Videli rôzne ukážky výcviku, mohli si ich pohladkať, odfotiť sa s nimi. Bol to pre nich veľký zážitok. 

  • Zábudlivé ginko

    V rámci projektu,, Poďme spolu do knižnice 5" sa 21.4.2023 naši žiaci zúčastnili na besede s Matejom Zámočníkom na tému" Zabudlivé ginko "  Celý priebeh besedy bol postavený tak, aby deti nielen počúvali, odpovedali, ale hlavne sa zapájali do rôznych aktivít, ktoré ich naučili niečo nové.
  • Poďme vyčistiť svoju obec!


    V rámci projektu RECYKLOHRY a pri príležitosti Dňa Zeme si naši žiaci a žiaci MŠ upratali a skrášlili svoju obec.

    Veselo si spievali, tancovali, odpad triedili, ba aj dobu rozkladu zopakovali. 

    Dnešný deň bol veselý,  našej Zemi deti pomohli :)

  • Pozvánka

  • Pytagoriáda

    Koncom marca sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu reprezentoval žiak 3.ročníka Jakub Belej, ktorý v kategórii P3 obsadil 1. miesto.

    Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

  • Menovky obnovené, políčka vysadené

  • Zápis do 1.ročníka

     

    Zhora a či oddola

    prišiel rozkaz do dvora,

    či sa páči, či sa nie,

    že sa začne učenie.

    Dňa 13.4.prebehol na našej škole Zápis do 1.ročníka. Zápisu sa zúčastnilo 9 detí MŠ. V škole sa všetkým páčilo.

    Tešíme sa na malých šikovných školáčikov.

  • OZNAM

  • Slávici z lavice

    Dňa 4.4.2023 sa naše žiačky L. Ihnátová a M. Višňovská zúčastnili súťaže Slávici z lavice. M. Višňovská obsadila 3.miesto. Obom žiačkam ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a víťazke gratulujeme.

  • Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína

    Dňa 29.3.2023  žiačky L.Ihnátová a K.Kaňská reprezentovali našu školu na okresnom kole Hviezdoslavovho

     Kubína. Aj keď neobsadili popredné miesto, veríme, že získali nové skúsenosti a poznatky v tejto oblasti. 

  • Veľký školák v malej škole

    Mesiac marec je venovaný knihám, a preto si žiaci 3.ročnîka nacvičili rozprávku O Mechúrikovi Koščùrikovi,s ktorou vystúpili pred žiakmi MŠ. Rozprávka sa všetkým páčila, čo ocenili žiaci veľkým potleskom a sladkým pohostením, ktoré žiaci po vystúpení dostali. Video rozprávky bude zaslané aj do súťaže Osmijanko,do ktorej sú žiaci prihlásení.

     

  • Návšteva knižnice žiakov ŠKD

    Krajšie ukončenie mesiaca kníh si žiaci školského klubu nevedeli predstaviť. Pravidelne navštevujú miestnu knižnicu.

    Mesiac marec nebol výnimkou. Tentoraz im p.Grominová porozprávala o  M.Hrebendovi zberateľovi  a spisovateľovi.

    Najväčšie prekvapenie čakalo na žiakov, keď im p.Grominová oznámila, že im zakúpila nové knihy, ktoré si môžu vypožičat.

    Ďakujeme

  • " Usmievavé príšerky "

    V rámci projektu " Poďme spolu do knižnice 5 " strávili žiaci ŠKD krásne stredajšie popoludnie s výtvarníkom a ilustrátorom R. Repickym. Patrí medzi 24 najlepších európskych ilustrátorov. Žiaci sa stali malými ilustrátormi -  dotvárali a pomenúvali svoje usmievavé príšerky.

    Aktivita sa stretla s veľkým úspechom.

    Ďakujeme.

  • Zdobenie kraslíc.

    Ukážka z našej prípravy na Veľkú noc - krásne kraslice, ktoré zdobia interiér našej školy. 

  • Návšteva predškolákov MŠ v škole.

    V utorok nás navštívili predškoláci z MŠ. Zoznámili sa s priestormi školy, vyskúšali si ako je sedieť v školskej lavici. S prvákmi poznávali písmenká a číslice.  Všetci sa tešia do veľkej školy.

  • Krásny Deň učiteľov

    28. marca, v deň narodenia Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov, oslavujeme Svetový deň učiteľov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie.

    Milé kolegynky, v dnešný slávnostný deň Vám chcem poďakovať , za Vašu náročnú a obetavú prácu, veľkorysosť, pochopenie a za trpezlivosť pri plnení náročných úloh výchovno-vzdelávacieho procesu.

    Prajem Vám veľa zdravia, osobných i pracovných úspechov.

    Prajem nám všetkým, aby každý spoločne prežitý deň v škole bol pre nás sviatkom.

                                                                                                                              Vaša riaditeľka

  • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

    Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť)

    Podrobné informácie nájdete na webe ministerstva tu.

      Prezenčný zápis bude 13. apríla 2023

    • zápis sa bude konať  13. apríla 2023 v budove ZŠ na prízemí v 3.roč. o 13:00 hod
    • na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu (teda na zápis môže prísť iba jeden rodič), ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti prinesú na prezenčný zápis vyplnený formulár, ktorý Vám bol doručený
    • ak dieťa dovŕši 6 rokov ale bude pokračovať v plnení predprimárneho vzdelávania, rodič vyplní elektronickú prihlášku a na zápis príde sám podpísať prihlášku bez prítomnosti dieťaťa a následne do 15.júna dostane rozhodnutie o neprijatí
    • potvrdenie o plnení predprimárneho vzdelávania prinesú na zápis len rodičia detí, ktoré idú do školy pred dovŕšením 6. roku života
    • o prijatí/neprijatí rozhodne riaditeľka ZŠ do 15. júna 2023 (v priebehu mája zverejníme spôsob odovzdávania rozhodnutí)
    • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať  písomným vyhlásením, ktoré prinesiete na zápis
    •  

    Na zápis je potrebné priniesť:

    • originál rodného listu dieťaťa (k nahliadnutiu) 
    • občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov (k nahliadnutiu)
    • v prípade potreby splnomocnenie jedného zo zákonných zástupcov

     

    Najčastejšie otázky k zápisu – odporúčame prečítať:

     

    1. Je zákonný zástupca dieťaťa povinný zapísať dieťa do 1. ročníka ZŠ?

    Áno, zákonný zástupca je povinný zapísať dieťa do 1. ročníka základnej školy na plnenie povinnej školskej dochádzky podľa §20 ods.2 zákona 245/2008 Z.z. v znení „Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“). Zápis sa koná od 1. apríla do 30. apríla, ktorý predchádza začiatku školského roka, v ktorom má dieťa začať plniť povinnú školskú dochádzku.“

     

    2. Kedy je potrebné zapísať dieťa do 1. ročníka ZŠ?

    Dieťa, ktoré v danom roku k 31. augustu dovŕši 6 rokov, musí byť zapísané do základnej školy na plnenie povinnej školskej dochádzky. Zápis dieťaťa do základnej školy musí vykonať zákonný zástupca.

     

    3. Čo treba mať pri zápise so sebou?

    K zápisu je potrebný identifikačný preukaz oboch rodičov/zákonných  zástupcov dieťaťa, rodný list dieťaťa (a v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí).

     

    4. Prečo je potrebné pri zápise identifikovať obidvoch rodičov/zákonných zástupcov?

    Podľa §11 ods.6 písm b) zákona 245/2008 Z.z. „Školy alebo školské zariadenia majú právo získavať a spracúvať osobné údaje… o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa alebo žiaka v rozsahu: meno a priezvisko a adresa trvalého bydliska, adresa miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu a kontakt na účely komunikácie.. 

    Podľa §28 ods.2 zákona 36/2005 Z.z. (zákon o rodine) „Rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa.“

    Podľa §28 ods.3 zákona 36/2005 Z.z. „Rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Platí to aj v prípade, ak jeden z rodičov bol pozbavený rodičovských práv a povinností, ak mu bol výkon jeho rodičovských práv a povinností obmedzený alebo pozastavený.“

    Na základe vyššie uvedeného, je škola oprávnená spracúvať údaje oboch rodičov, a to aj v prípade, ak je dieťa zverené do starostlivosti jednému z nich.

     

    5. Môže si zákonný zástupca dieťaťa školu slobodne vybrať?

    Rodič má právo vybrať si pre svoje dieťa ktorúkoľvek školu. Ak sa rozhodne pre školu mimo svojho trvalého bydliska (mimo príslušného školského obvodu), zapisuje rodič svoje dieťa po dohode s riaditeľom tejto školy. Ak sa rozhodne pre školu v mieste svojho trvalého bydliska (príslušného školského obvodu), je táto škola povinná dieťa zapísať. Pokiaľ sa po zrealizovanom zápise v jednej škole rozhodnete pre inú školu, môžete tak urobiť, ale predchádzajúcej škole treba dať včas vedieť, že dieťa bude chodiť do inej školy.

     

    6. Ak moje dieťa dosiahne šesť rokov veku a chcem ako rodič, zákonný zástupca požiadať o ,,odklad“ povinnej školskej dochádzky, t.j. podľa nového právneho stavu ,,o pokračovanie povinného predprimárneho vzdelávania“,  pôjdem na zápis do 1. ročníka?

    Ak dieťa k 31.8. 2023 dovŕši šiesty rok veku, na zápis do základnej školy bude musieť ísť. Zákonný zástupca dieťaťa bude sám iniciatívne informovať riaditeľa základnej školy o tom, že požiada riaditeľku MŠ o pokračovanie povinného predprimárneho vzdelávania a do 1. ročníka nenastúpi.

     

    7. Ako postupovať v prípade, keď máme trvalý pobyt na Slovensku, no dlhodobo bývame v zahraničí? Vzťahuje sa na nás povinnosť zapísať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky na Slovensku?

    V tomto prípade sa na Vás vzťahuje osobitný predpis na plnenie povinnej školskej dochádzky.

    • Zákonným zástupcom ostáva povinnosť zapísať svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v mieste trvalého bydliska (popr. v škole, ktorú si rodič vyberie). Táto povinnosť vyplýva zo zákona 245/2008 §20, ods. 2 „Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole“
    • Rodič písomne požiada o individuálny spôsob plnenia povinnej školskej dochádzky mimo Slovenskej republiky. V prihláške uvedie: meno a priezvisko žiaka, bydlisko žiaka, rodné číslo žiaka, adresu bydliska v zahraničí, názov a adresu školy, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať, ak je vopred známa, alebo názov a adresu školy zriadenej iným štátom na území Slovenskej republiky, ktorú bude žiak navštevovať.
    • V súlade s §25, ods. 1 zákona 245/2008 Z.z. „O povolení vzdelávania podľa § 23 písm. b), vzdelávanie v školách mimo územia Slovenskej republiky c) vzdelávanie v školách zriadených iným štátom na území Slovenskej republiky so súhlasom zastupiteľského úradu iného štátu, ak zastupiteľský úrad iného štátu oznámil ministerstvu školstva, že vydal súhlas na zriadenie školy, ktorá sa nevedie v sieti škôl a školských zariadení podľa osobitného predpisu alebo e) individuálne vzdelávanie v zahraničí pre žiakov základnej školy rozhoduje riaditeľ kmeňovej školy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka.“
    • Zákonný zástupca musí zároveň svoje dieťa prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky v mieste svojho bydliska v zahraničí. Ak ide o vzdelávanie v školách mimo územia Slovenska, zákonný zástupca žiaka po príchode žiaka do krajiny pobytu predloží riaditeľovi kmeňovej školy (škola na Slovensku, do ktorej je dieťa zapísané) doklad s uvedením názvu a adresy školy, ktorý potvrdzuje, že žiak navštevuje príslušnú školu. Zákonný zástupca žiaka predloží tento doklad vždy k 15. septembru príslušného školského roka, ak žiak pokračuje vo vzdelávaní v škole mimo územia Slovenska.

     

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo
    Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo
  • +421 911 354 421

Fotogaléria