Navigácia

  • Zápis do 1. ročníka

    Dnes sa na našej škole konal  Zápis do 1. ročníka.

    Žiaci ZŠ budúcich prvákov slávnostne privítali básňami, spevom a aj tancom.

    Predškoláci si vyskúšali, aké je to sedieť v školskej lavici a ukázali, čo sa v škôlke naučili. 

    Veríme, že sa im u nás páčilo a už teraz sa tešíme na našich budúcich prváčikov!

     

  • OZNAM

    RIADITEĽSKÉ VOĽNO

     

    Riaditeľka Základnej školy, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo  oznamuje, že podľa §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z. o organizácií školského roka na základných a stredných školách

    poskytuje

    na deň 05.04.2024 žiakom Základnej školy, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo

    riaditeľské voľno

     z organizačných dôvodov.

    V čase riaditeľského voľna nebude zabezpečená činnosť ŠKD ani výdaj stravy v ŠJ.

     

                                Mgr. Danka Palenčíková

                                   riaditeľka školy

     

  • Veľkonočné prázdniny

  • Výlet do minulosti

    Dňa 15.3. sa žiaci 3. a 4. ročníka na chvíľu preniesli do minulosti. 

    Prostredníctvom zaujímavého rozprávania pani Lemešovej sa mohli žiaci dozvedieť, ako sa kedysi žilo v našej dedine, ako sa ľudia obliekali a ako trávili voľný čas.

    Pochvala patrí aj tretiakom, ktorí prezentovali osobnosti našej obce.

    Tretiaci bolo to výborné!

    Ďakujeme za krásne strávené dopoludnie. 

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

    USMERNENIE K PRIJÍMANIU DETÍ NA VZDELÁVANIE V   

    ZÁKLADNEJ ŠKOLE NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

     

    Úvod

     Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

    Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Rodič dieťaťa, iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova (ďalej len „zákonný zástupca“) je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“).

    Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy (Príloha č. 1).

    Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Spádovými základnými školami sú len základné školy zriadené obcou/mestom. „Spádovosť“ sa netýka cirkevných ani súkromných základných škôl a ani základných škôl zriadených regionálnymi úradmi školskej správy.

    Dôležité: Osobná prítomnosť detí pri zápise sa riadi aktuálne účinnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

    1.Termín prijímania

     Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je prihláška na vzdelávanie v základnej škole (ďalej len „prihláška“), vyplnená zákonným zástupcom.

    Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole sa bude konať v čase

    od 1. apríla do 30. apríla 2024.

    Miesto a čas zápisu na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole určí každý zriaďovateľ pre školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Ak ide o základnú školu zriadenú obcou, určí obec miesto a čas zápisu do základnej školy všeobecne záväzným nariadením. Konkrétny termín (konkrétne dni, prípadne aj časové rozpätie v rámci jednotlivých dní) a miesto zápisu zverejní riaditeľ základnej školy po dohode so zriaďovateľom na budove základnej školy alebo na inom verejne dostupnom mieste, vrátane webového sídla základnej školy, ak ho má základná škola zriadené.

    Riaditeľ základnej školy spolu s termínom zápisu zverejní aj podmienky prijímania detí na základné vzdelávanie v základnej škole.

    2. Prihláška dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole

    Základná škola vyžaduje pri zápise:

    a) osobné údaje o dieťati v rozsahu · meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste), · dátum a miesto narodenia, · adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu, · rodné číslo, · štátna príslušnosť, · národnosť, · materinský jazyk,

    b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu · titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko, · adresa bydliska a druh pobytu, · kontakt na účely komunikácie.

    3. Spôsoby podania prihlášky

    Zákonný zástupca môže základnej škole doručiť prihlášku osobne pred samotným zápisom alebo v deň konania zápisu, poštou, prípadne kuriérom na adresu základnej školy alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu.

    Prihlášku možno podať:

    3.1. V listinnej podobe na formulári podľa vzoru schváleného a zverejneného ministerstvom školstva (tlačivo 014 MŠVVaŠ SR – v slovenskom jazyku, respektíve dvojjazyčná tlačivo 014 sk+maď/ tlačivo 014 sk + ukr/ tlačivo 014 sk+ rsn/ tlačivo 014 sk + nem) s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo

    3.2. elektronicky vygenerovaním prihlášky zo školského informačného systému (napr. aSc Agenda, eŠkola) prostredníctvom webovej stránky školy alebo na portáli ministerstva školstva - https://prihlaska.iedu.sk/. V takomto prípade zákonný zástupca/ zákonní zástupcovia podpíšu prihlášku osobne v deň konania zápisu alebo k elektronickej prihláške priložia tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov.

    4. Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami

     Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

    Upozornenie:

    V školskom roku 2024/2025 sa v základnej škole nultý ročník nemôže zriadiť.

    Prípravný ročník môže byť od školského roku 2024/2025 zriadený len v základnej škole pre žiakov podľa § 2 písm. k) školského zákona, t. j. pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, a to len, ak pôjde o žiakov:

    - so zdravotným znevýhodnením, t. j. žiakom so zdravotným postihnutím, žiakom chorým a zdravotne oslabeným, žiakom s vývinovými poruchami a žiakom s poruchou správania,

    - ktorí k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov,

     - ktorí nedosiahli školskú spôsobilosť a nie je u nich predpoklad zvládnutia prvého ročníka základnej školy so vzdelávacím programom podľa § 95 ods. 1 písm. b) školského zákona.

     Absolvovanie prípravného ročníka sa považuje za prvý rok plnenia povinnej školskej dochádzky.

    5. Rozhodnutie o prijatí do základnej školy

    O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2024 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku.

     Riaditeľ základnej školy do 30. júna 2024 zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt s údajmi podľa § 60 ods. 2 školského zákona.

    6. Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

    Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2023 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

    Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

     · jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

     · jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo

     · vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).

    Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

    Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3).

    Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

     

  • OZNAM - CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

    Riaditeľstvo Základnej školy, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo oznamuje, že v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2015-R z 31.10.2005 a odporúčania RÚVZ vo Vranove n/T prerušuje vyučovanie a vyhlasuje chrípkové prázdniny od 18. 03. 2024 do 22. 03. 2024.  Nástup žiakov do školy je 25. 03. 2024 (pondelok)

  • Hviezdoslavov Kubín 2024

  • Pasovanie prvákov

    Pasovanie prvákov za čitateľov v obecnej knižnici. 

    Ďakujeme za krásny zážitok 

  • Školská burza

    Dňa 6.3. sa konala školská burza.

    Žiaci mali možnosť vyskúšať si pozíciu nielen nakupujúceho, ale aj predavajúceho.

    V ponuke bolo množstvo hračiek a maličkostí.

    Všetkým obchodníkom sa darilo.

    Tovar sa rýchlo míňal :)

  • VALENTÍNSKE BAILANDO

    A tento rok  sme sa opäť roztancovali. Po roku je tu tanečná súťaž VALENTÍNSKE BAILANDO.

    Súťažilo sa v dvoch kategóriách :

    Sólo tanečníci

    1.m.S Hruščáková,

    2.m B. Višňovská a M. Višňovská , 3.m.N. Černegová , J Ihnát, J.Fuga,

    Tanečné skupiny

    1.m .J. Belej, T.Kotora, M.Figeľ ,

    2.m. D.Ihnátová, M.Hudáková ,S.Šalatová, E.Semanová 4.r., M.Balombiň, D.Kačmár, R.Brosová, D. Ihnátová

    3.m. M. Hudáková, J. Leščáková, S.Čižmariková, B. Višňovská, R.Šalatová., M.Mattová, N.Černegová, V.Vaskevičová.

    Najlepší tanečníci boli odmenení cenou a veľkým potleskom.

    Všetci súťažiaci nám krásne zatancovali a záver súťaže sme ukončili spoločným tancom.

  • Fašiangový karneval

    Fašiangy je čas,  kedy sa všetci zabávajú,veselia a hodujú. Zábavu majú radi nielen dospelí, ale aj my deti,preto sme v spolupráci s MŠ usporiadali fašiangový karneval. Hosťom programu boli ,,Detičkovo", ktorí prispeli pekným programom pre deti.

    Ďakujeme všetkým za krásne masky a príjemnú atmosféru .

  • Novoročné prekvapenie....

  • Vianočný pozdrav

  • Vianočné ikebany

    Žiaci 2. - 4. ročníka si vyskúšali svoje praktické zručnosti na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania. Vianočné ikebany, ktoré žiaci vytvorili boli naozaj krásne. Zapojili svoju fantáziu a dali tam aj kúsok svojho srdiečka. 

  • OZNAM - CHRÍPKOVÉ PRÁZDNINY

    Riaditeľstvo Základnej školy, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo oznamuje, že v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2015-R z 31.10.2005 a odporúčania RÚVZ vo Vranove n/T prerušuje vyučovanie a vyhlasuje chrípkové prázdniny od 14. 12. 2023 do 22. 12. 2023.  Nástup žiakov do školy je 08. 01. 2024 (pondelok)

  • Mikuláš

     

     

  • Príprava na Vianoce

     V rámci projektu,, Poďme spolu do knižnice 5,, si žiaci ŠKD  vyskúšali prípravu a pečenie perníkov. Pri práci ich usmerňovali naše skvelé babičky.

    Ďakujeme.

  • Bábkové divadlo

    V rámci projektu ,,Poďme spolu do knižnice" si naši žiaci pozreli bábkové divadlo - Zlaté prasa

    Žiakom sa veľmi páčilo, pobavili sa a zasmiali. 

  • WocaBee

    Uspeli sme v okresnom kole Jazykového WocaBee šampionátu!

    Naša trieda 3.A sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").Trieda 3.A sa v rámci okresu Vranov nad Topľou umiestnila na vynikajúcom 2. mieste, vďaka čomu získala ceny a postúpila do krajského kola.To prebieha práve v týchto dňoch, kedy žiaci súťažia o postup do celoslovenského kola súťaže,v ktorom môžeme získať ďalšie ceny a príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Súťaž vyvrcholí medzinárodným finále, v ktorom sa stretnú tie najlepšie triedy z 8 krajín!

    Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.Každý žiak našej triedy 3.A získal počas okresného kola denne v priemere 622 WocaPoints bodov, čo sa rovná približne 414 správnym odpovediam pri precvičovaní.Triedy v šampionáte súťažia ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.Aplikácia WocaBee navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

    www.wocabee.app/sutaz

    Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!Držíme im v súťaži palce!

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo
    Dlhá 43/35, Dlhé Klčovo
  • +421 911 354 421

Fotogaléria